Μπορεί να μη έχεις ακούσει τον όρο ποτέ όμως σίγουρα τον έχεις βάλει στο πιάτο σου αφού πρόκειται για μια ασφαλή στρατηγική κάλυψης διατροφικών αναγκών που χρησιμοποιείται χρόνια τώρα. Ας μάθουμε περισσότερα…
Ο εμπλουτισμός τροφίμων (food fortification) είναι η προσθήκη κάποιων συστατικών (κυρίως βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων) σε ευρέως καταναλισκόμενα τρόφιμα με σκοπό την κάλυψη αναγκών του πληθυσμού και τη βελτίωση του επιπέδου υγείας. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τις δεκαετίες του 1930-1940. Στις ανεπτυγμένες χώρες έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της διαιτητικής πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι ελλείψεις. Από την άλλη πλευρά, στις αναπτυσσόμενες χώρες, η τεχνική του εμπλουτισμού ολοένα και περισσότερο αναγνωρίζεται ως ένα αποτελεσματικό μακροπρόθεσμο μέσο για την βελτίωση της διατροφικής κατάστασης του πληθυσμού. Τα πλεονεκτήματα του εμπλουτισμού είναι ότι δεν απαιτεί αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού, εφαρμόζεται τις περισσότερες φορές γρήγορα και μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά, σε σχέση με το κόστος, μέσα για την αντιμετώπιση ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών.