Image default

Η σωστή διατροφή χρειάζεται φρούτα και λαχανικά.

Μία ισορροπημένη διατροφή χρειάζεται να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά. Άλλωστε οι αρχές της μεσογειακής διατροφής στηρίζονται στην καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 ισοδυνάμων φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα (ως ισοδύναμο ορίζουμε κατά βάση το φλιτζάνι). Στο πλαίσιο λοιπόν μίας σωστά δομημένης διατροφής καλό θα ήταν να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 φρούτα καθημερινά!

Επιπλέον, η χώρα μας παράγει πολλά φρούτα με αποτέλεσμα να μπορούμε να προμηθευόμαστε φρέσκα και γευστικά φρούτα όλο τον χρόνο! Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι η εποχικότητα! Γι’  αυτό υπάρχουν πίνακες εποχικότητας που μπορούμε να τους συμβουλευόμαστε προκειμένου να καταναλώνουμε φρούτα βάσει του μήνα που διανύουμε προκειμένου αυτά να είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Πόσες θερμίδες έχουν;

Στο ερώτημα εάν παχαίνουν τα φρούτα η απάντηση είναι ότι τα φρούτα, όπως και όλα τα τρόφιμα, περιέχουν θερμίδες! Συνεπώς, αυτό που έχει περισσότερη αξία είναι να δούμε την ποιότητα των θερμίδων που μας παρέχουν… ή εάν τα πλεονεκτήματα από την κατανάλωσή τους μπορούν να υπερβούν τα πιθανά μειονεκτήματα!

Η αλήθεια είναι, ότι τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες και νερό! Οι υδατάνθρακες όμως που περιέχονται στα φρούτα ανήκουν στους χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι προκαλούν μία ήπια αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Διαφορετικά, αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση φρούτων θα μας κρατήσει «χορτασμένους» για περισσότερη ώρα (λόγω και της περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες) ενώ δεν θα δημιουργήσει μία πολύ απότομη αύξηση του σακχάρου και άρα δεν θα δοθεί μήνυμα στον οργανισμό για αποθήκευση λίπους. Συνάμα, τα φρούτα λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υγρά θα μας ενυδατώσουν, θα συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και θα μας «γεμίσουν» μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την συνολική ευεξία του οργανισμού μας!

΄Ενα φλιτζάνι από οποιοδήποτε φρούτο περιέχει περίπου 60 θερμίδες, 15 γραμμάρια υδατάνθρακες ενώ δεν περιέχει λίπος και πρωτεΐνες.

Παρακάτω θα δούμε ενδεικτικά αναλυτικότερα τα οφέλη από την κατανάλωση του αχλαδιού:

Θρεπτική αξία: Το αχλάδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες μιας και 100 γρ αχλαδιού μας παρέχουν 3,2 γραμμάρια φυτικών ινών. Επιπλέον, τα αχλάδια αποτελούν καλή πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο ενώ επιπλέον περιέχουν Βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Συμβολή στην υγεία: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αχλαδιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η κατανάλωση φυτικών ινών στα πλαίσια μία ισορροπημένης διατροφής συμβάλλει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης ενώ επιπλέον προστατεύουν και το βλενογόννο του παχέος εντέρου μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο!

frouta_stafilia

Θρεπτική και νόστιμη πρόταση

Smoothie με αχλάδι και γάλα αμυγδάλου

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

• 150 ml γάλα αμυγδάλου

• 1 αχλάδι

• 1 μπανάνα

• 1 κ σπόροι chia

• 1 κ σ αγαύη

Διατροφική ανάλυση

Το αχλάδι είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες οπότε συστήνεται για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και την ταχύτερη αίσθηση κορεσμού.

Περιέχει τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με αποτέλεσμα να συστήνεται ακόμα και σε άτομα με αρρύθμιστο σάκχαρό!

το σιρόπι αγαύης είναι μία τροφή πολύ φιλική για άτομα με διαβήτη μιας και δεν εκτοξεύει το σάκχαρο στο αίμα.

Διαθρεπτική ανάλυση:

Ενέργεια: 276 θερμίδες

Υδατάνθρακες: 58 γραμμάρια

Πρωτείνες:3,25 γραμμάρια

Λιπαρά: 3,4 γραμμάρια

Πηγή:bestofyou.gr

Related posts

Αδυνάτισμα: Τα φρούτα και τα λαχανικά της Άνοιξης που σε βοηθούν να χάσεις κιλά

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που πρέπει να ενσωματώσεις άμεσα στη διατροφή σου;

Η εφαρμογή που θα σας δείχνει το δρόμο… στην κυριολεξία