Image default
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κουνουπίδι: 5 λόγοι για να το εντάξετε στη διατροφή σας!

Τα τεράστια οφέλη του για την υγεία!

Μπορεί να μην είναι και το αγαπημένο μας, όμως δεν φαντάζεστε πόσο λάθος κάνουμε που δεν το προτιμάμε! Το κουνουπίδι έχει άπειρες ιδιότητες και είναι πολύ υγειινό και διαιτητικό. Πρόκειτια για ένα λαχανικό που συνίσταται σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος αλλά και σε όσους θέλουν να κάνουν αποτοξίνωση.

Η διατροφική αξία του κουνουπιδιού

100 γραμμάρια ωμού κουνουπιδιού περιέχουν:

  • Νερό: 92.07 γρ.
  • Ενέργεια: 25 θερμίδες
  • Πρωτεΐνη: 1.92 γρ.
  • Συνολικά λιπαρά: 0,28 γρ.
  • Φολικό οξύ (σύνολο): 57 μ.γρ.
  • Υδατάνθρακες: 4.97 γρ.
  • Σάκχαρα: 1.91 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 2 γρ.
  • Βιταμίνη Β6, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C
  • Εικόνα
    istock

    5 λόγοι για να τρως κουνουπίδι

    1) Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. 

    Λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, η αυξημένη κατανάλωση κουνουπιδίου έχει ευεργετικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.

    2) Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

    Η συστηματική κατανάλωσή του ρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνει τις φλεγμονές.

    3) Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς

    Η αντιφλεγμονώδης δράση του, λειτούργει ως ασπίδα προστασίας απέναντι σε καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνος αλλά και παχυσαρκία.

    4) Συμβάλλει στην απώλεια κιλών 

    Δεν είναι τυχαίο που περιλαμβάνεται ως επιλογή σε όλες τις δίαιτες. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού η οποία με την σειρά της επιδρά ευεργετικά στην απώλεια βάρους ειδικά σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.

    5) Έχει αντικακρινική δράση

    Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση κουνουπιδού είναι μάλλον ευεργετική για καρκίνους του πνεύμονα, στομάχου, λεπτού και παχέως εντέρου.

    Εικόνα
    istock

    Πώς να εντάξω το κουνουπίδι στη διατροφή μου;

    Εκτός από βραστό σε στυλ σαλάτας εμείς θα σας προτίνουμε και έναν ακόμη εναλλακτικό τρόπο μαγειρέματος του κουνοπιδιού. Δοκιμάστε την συνταγή για κουνουπίδι σουφλέ και θα γλείφετε τα δάχτυλά σας.

    Υλικά

    Για το κουνουπίδι σουφλέ:

    • 1½ κ. κουνουπίδι
    • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
    • 200 γρ. τυρί κρέμα
    • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

    Για την κρέμα

    • 1½ κ. γάλα φρέσκο
    • 6 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
    • 3 αυγά χωρισμένα
    • 100 γρ. (½ κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό
    • Αλάτι
    • Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

    Για το κουνουπίδι

    Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια με ένα μαχαίρι. Τα αφήνουμε σε λεκάνη με 1/4 φλ. ξίδι για 10 λεπτά. Τα ξεπλένουμε και τα ζεματάμε για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει. Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι.

    Για την κρέμα

    Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το κορν φλάουρ, το μοσχοκάρυδο κι αλάτι, και ανακατεύοντας συχνά με σύρμα την αφήνουμε να δέσει. Τη βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ανακατεύουμε γρήγορα, όπως επίσης και το γιαούρτι. Τέλος χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα προσθέτουμε αναμειγνύοντάς τα με κουτάλι με κοφτές κινήσεις.

    Για το στήσιμο

    Σε λαδωμένο τετράγωνο ή μακρόστενο πυρέξ ρίχνουμε 2 κουτάλες κρέμα και στρώνουμε κοντά κοντά τα κομμάτια κουνουπίδι. Εδώ κι εκεί μοιράζουμε το τυρί κρέμα. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε το σουφλέ για 25-30 λεπτά στους 200°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.

    Πηγή:bestofyou.gr

Related posts

Αγγελική Γαρνέλη

Φυσικοί λιποδιαλύτες: Οι τροφές που διασπούν το λίπος και σε αδυνατίζουν έξυπνα

Οι 10 τάσεις τροφίμων